Gode råd om fisk

Vi vil her undlade at skrive alle de sædvanlige ting, som fremgår af enhver kogebog, blot nævne et par ting, vi finder vigtige:

Husk næsten alt er tilladt ved alle fisk

Det er altså kun din egen fantasi og dine egne smagsløg, der sætter en grænse for, hvordan du kan tilberede fisk, og hvad du kan sætte sammen med det. Så bare klø på, men brug gerne en kogebog eller en opskrift på internettet som inspiration, hvis du ikke føler dig sikker. Husk at købe gode friske grøntsager/salat, for fiskeretter uden grønt er efter vores opfattelse et levn fra fortiden.

Undgå at overstege og overkoge

Det vigtigste ved tilberedningen, er ikke at give fisken for meget. Nogle af dem, der har triste erfaringer med fisk, har netop fået fisk, der er kogt eller stegt alt for meget, hvorved fisken mister smag og konsistens (selvfølgelig kan de dårlige erfaringer også skyldes gammel og evt. frossen fisk, men det garanterer vi jo netop, du undgår hos os). Man gør således: Under tilberedningen prøver man at skille fiskekødet fra ben eller hvis den er benfri, at skille kødet af i flager. Lige så snart man kan det, og fiskekødet ikke mere er gennemsigtigt, er den færdig, og smager så rigtig lækker.

Fisk er også rigtig lækker på grill

En firkantet bøfvender er meget velegnet at komme fisken i. Derved kan den vendes uden at gå i stykker og samtidig få grillsmagen. Der fås også panden med huller i, de er også fine. En anden mulighed er at grille den på skindsiden, og lade den grille færdig på den side. En støbejernspande med riller i (beregnet til grill), giver også et meget flot resultat på grillen. Det er også muligt at både dampe og grille fisken i et fad eller en aluform, så mulighederne er, også på grill, rigtig mange.

Frysning af fisk

Fryser du noget at fisken til senere brug, gør du således: Skyl fisken og pak den fladt i plastposer (gerne enkeltvis). Flade pakker fryses hurtigere, og ikke mindst optøes de skånsommere og hurtigere. Vi anbefaler en langsom optøning i køleskabet, f.eks. natten over. Skal det undtagelsesvis gå hurtigt, kan du optø den lukkede pose i koldt vand i en vaskebalje, men vær opmærksom på, at fileter nemt kan knække/flosse, hvis de ikke er helt optøede, når du skiller dem af. Fisk er generelt bedst fersk og frisk, men hvis du tager vores friske fisk, og selv fryser den i et par måneder, så vil den, efter vores opfattelse, være langt bedre end en købt frossen, som man aldrig kender behandlingen af. De få ting, vi udbyder som frost (og tydeligt mærket) er også fisk, der generelt tåler frysning godt, men husk at vi ikke anbefaler, man genindfryser fisk, der allerede har været frosset.

Opskrifter

Internettet bugner af gode opskrifter, bare søg løs, men på vores nye link side er der også et par stykker.

Se vores opskriftsside med Fiskehusets egne opskrifter og opskrifterne fra Minna og Gunnar's legendariske kogebog med "Fisk på 15 minutter". Du er også meget velkommen til at lægge dine egne opskrifter ind på siden - og gerne med billede.

Du finder vores egen opskriftsside lige her: www.opskriftermedfisk.dk